Радіо «FM Миколаїв»: наживо про особливості працевлаштування іноземних громадян та осіб без громадянства

25 вересня 2018

У вівторок, 25 вересня 2018 року, гостем передачі «На всі сто» на  радіо «FM Миколаїв» (92 FM)  стала інспектор праці – заступник начальника відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова.

Піл  час прямого ефіру ведуча Світлана Вовк дізнавалася у  гості передачі про умови за яких  іноземні громадяни та люди, які проживають на території України та не мають громадянства, можуть знайти роботу та реалізувати свій трудовий потенціал.

Олена Чернова повідомила слухачам, що трудові права осіб інших держав та осіб без громадянства, які наразі перебувають на законних підставах на території України, прирівняні до трудових прав українців. Між тим, перед тим як допустити вищезазначених осіб до виконання роботи, роботодавець має узгодити деякі формальності. Зокрема роботодавець зобов’язаний отримати у територіальному органі Державної служби зайнятості  дозвіл на працевлаштування іноземних громадян та осіб без громадянства. Зазначений дозвіл видається на обмежений на термін від 1 року до 3 років, що зумовлює обмеження у трудовому договорі. Крім того, при прийняті вищезазначених  працівників  на роботу роботодавцю не варто забувати й  про обмеження щодо посад, які можуть обіймати іноземні громадяни та особи без громадянства.

Ранковий ефір завершила дискусія стосовно визначення ролі праці іноземних громадян та осіб без громадянства на підприємствах Миколаївщини.