Радіоефір на UA:Миколаїв про захворювання, пов’язані з професійною діяльністю людини, та заходи запобігання негативного впливу виробничих факторів на здоров’я працівника

26 жовтня 2021

26 жовтня 2021 у радіоефірі на UA:Миколаїв у передачі «Радіодень» надано аналіз профзахворюваності працівників Миколаївської області, визначено фактори виробничого середовища,  що негативно впливають на людину під час трудової діяльності, а також   підстави для призначення страхових виплат у разі настання гострого чи хронічного професійного захворювання.

Гостями ведучої Анжеліки Топчий стали  заступник начальника відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Пономарьова, заступник начальника відділу страхових виплат матеріального забезпечення Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Ганна Хромченко. До обговорення актуальних питань теми ефіру  телефоном приєднався головний страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Віктор Передельський.

Юлія Пономарьова повідомила, що  з 2015 року в Миколаївській області зареєстровано 33 випадки хронічних професійних захворювань та 253 гострих професійних захворювань, викликаних коронавірусною інфекцією Covid-19. Вона підкреслила, що тривалість виникнення хронічного захворювання безпосередньо залежить від виду шкідливого фактора, його інтенсивності та сприятливості організму людини. Щодо гострих професійних захворювань, то їх викликає  однократний  вплив на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного, хімічного характеру.    З метою збереження професійної придатності працівника роботодавцем розробляються заходи щодо покращення умов праці на робочих місцях зі шкідливими умовами праці,  закупаються та видаються працівникам спецодяг, засоби індивідуального та колективного захисту, впроваджуються та розробляються безпечніші  технології  виробничого процесу. Водночас  одним із важливих моментів збереження здоров’я працівника є організація роботодавцем медичного огляду.

Радіослухачі дізналися про страхові виплати, які  проводить Фонд соціального страхування України, у разі захворювання або смерті медичного працівника у зв’язку з інфікуванням на Covid-19. А також про підстави призначення страхових виплат та особливості процедури розслідування захворювань на гостру респіраторну хворобу.