Радіоефір: розслідування профзахворювань, викликаних коронавірусною інфекцією COVID-19

24 квітня 2020

24 квітня  2020 року у радіопередачі «Тема дня» на UA:Миколаїв обговорювався порядок розслідування професійних захворювань  медичних працівників під час трудової діяльності на COVID-19.

Захід відбувся у дистанційному режимі. У студії працював радіоведучій Андрій Тюренков на телефонному зв’язку про заходи, які мають реалізовуватися у разі  інфікування медичного працівника, пояснювала головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Пономарьова.

Радіослухачам повідомили, що на Миколаївщині станом на 23 квітня  зареєстровано 103 випадки зараження на  коронавірус, за даними лабораторно центру              30 випадків припадає на медичних працівників. Наразі на COVID-19 хворіють  працівники закладів охорони здоров’я, зокрема:

  • 6 працівників КП «КНП Вознесенська багатопрофільна лікарня»;
  • 11-КНП «Доманівська центральна районна лікарня» Доманівської районної ради;
  • 6-КНП «Доманівськийрайонний центр первинної медико-санітарної допомоги» Доманівської районної ради;
  • 5-КНП «Первомайська центральна районна лікарня» Первомайської Районної Ради;
  • 1 -КНП ММР «Миколаївської лікарні №3»;
  • 1-КЗ ММР «Центр первинної медико-санітарної допомоги №4»

Юлія Пономарьова відзначила, що у разі виявлення захворювання у працівника  адміністрація закладу охорони здоров’я має здійснити заходи, направлені на надання допомоги потерпілому та  протидію поширенню зараженню на коронавірус. Наступним кроком, має стати проведення розслідування виникнення захворювання. Так,  роботодавець має направити повідомлення про гостре професійне захворювання до  територіального органу Держпраці, робочому органові виконавчої дирекції Фонду соціального страхування за місцем настання нещасного випадку.

Радіослухачам пояснили, що для того, щоб належним чином здійснити розслідування професійного захворювання та оформлення, пов’язаних з ним документів, необхідно керуватися Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року  №337, якою затверджено Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі – Порядок). Вимоги зазначеного Порядку регламентують певні особливості щодо організації розслідувань випадків виникнення у працівника  захворювання.

Фахівець Управління повідомила, що щороку 28 квітня відзначається  Всесвітній день охорони праці. Цього року Україна вкотре долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці.  У 2020 році заходи до Дня охорони праці проходять під девізом «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

Громадськість Миколаївщини було закликано до дотримання вимог карантину, а працездатне населення  до додержання вимог охорони та гігієни праці під час трудової діяльності.

Дізнавайтеся більше в аудіо

Додатково: роз’яснення щодо розслідування випадків ГРВІ (коронавірусної інфекції) COVID-19 у медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19.