Ранок на радіо «FM Миколаїв»: складові безпечної експлуатації опалювальних котлів

05 листопада 2018

Безпечній експлуатації опалювальних котлів було присвячено  05 листопада 2018 року ранковий  ефір на радіо «FM Миколаїв» (92 FM).

Спілкуючись з гостем студії – головним державним інспектором відділу нагляду на будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області Віктором Григоровичем, ведучий Андрій Тюнерков з’ясовував про організаційні вимоги щодо безпечної експлуатації  опалювальних котлів відповідно до видів  енергетичної  сировини, від якої вони працюють.

Під час ефіру увагу слухачів було зосереджено на небезпеках, які несе порушення інструкції експлуатації заводу-виробника обладнання та Правил охорони праці щодо експлуатації обладнання, що працює під тиском.

Мешканцям Миколаївщини було підкреслено, що чадний газ є тихим вбивцею. Він  не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в умовах нестачі кисню в результаті горіння чи то газу, чи то іншого твердого пального. Саме тому так важливо приділяти особливу увагу стану систем вентиляції.

Віктор Григорович навів приклад, який яскраво проілюстрував наслідки   порушення безпечної експлуатації опалювального котла, зокрема неналежний нагляд за станом  запобіжних приладів обладнання. Так, в результаті порушення суб’єктом господарювання вимог експлуатації   твердопаливного котла стався вибух, що призвів до значних матеріальних збитків.

Слухачам було наголошено, що обладнання підвищеної небезпеки, зокрема опалювальні котли, вимагає постійної уваги. Неналежна експлуатація зазначеного обладнання може стати причиною виникнення небезпеки для здоров’я та життя людини.