Ранок на радіо хвилі: про молодь, яка влітку надає перевагу праці замість відпочинку

11 червня 2018

У ранковій передачі радіо FM 92 (Миколаїв) розглядалась одна з актуальних тем літа, а саме праця молоді.

Особливості залучення  неповнолітніх осіб до виконання роботи обговорювалися з гостем студії, заступником начальника відділу нагляду за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Оленою Черновою.

Під час розмови ведучі Андрій Тюренков та Анжеліка Топчій підіймали питання, що хвилюють батьків, діти яких виявили бажання попрацювати влітку, такі як:

  • вік з якого молода особа може розпочати трудове життя;
  • вакансії, на які переважно залучаються особи, що не досягли віку 18 років, та особливості укладання трудових договорів з ними;
  • обмеження(заборони) передбаченні чинним законодавством під час працевлаштування неповнолітніх;
  • організацію праці та відпочинку, пільги у оплаті праці працівників молодше 18 років;
  • умови розірвання трудових відносин з неповнолітніми працівниками.

Олена Чернова розповіла слухачам, що у період з квітня по червень 2018 року   управлінням Держпраці у Миколаївській області проводилась масштабна кампанія до  Всесвітнього дня охорони праці та Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею. В рамках якої  вихованцям шкіл, ліцеїв, коледжів Миколаївщини роз’яснювалися  трудові права та гарантії неповнолітніх. Заходи проходили не лише у межах навчальних закладів, а й поза ними. Дітям надавалися консультації та інформаційні буклети відповідної тематики.

У практичних рекомендаціях батькам з підготовки дітей до реалізації трудового потенціалу, Олена Чернова звернула увагу на завчасну перевірку офіційної діяльності роботодавця, належне оформлення трудових відносин з недосвідченим неповнолітнім працівником та дотримання умов, передбачених чинним законодавствам, направлених  на недопущення негативного впливу умов праці та виробничих процесів на здоров’я неповнолітніх.