Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19 в умовах амбулаторного лікування та догляду на дому

08 травня 2020

Управління Держпраці у Миколаївській області доводить до відома, що наказом МОЗ України від 30.04.2020 № 994 «Про внесення змін до додатку 6 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» регламентовано раціональне використання засобів індивідуального захисту медичними працівниками  при наданні медичної допомоги хворим на COVID-19.

Коронавірусна хвороба (COVID-19) віднесена до особливо небезпечних інфекційних хвороб. У зв’язку з чим працівники, які мають контакт з хворими, особами з підозрою та/або працюють з біологічним матеріалом хворих, осіб з підозрою або померлих від COVID-19, повинні бути забезпечені робочим одягом (не менше 3х комплектів), а також захисним одягом та засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) одноразового чи багаторазового використання.

Раціональне використання ЗІЗ за призначенням або типом залежить від категорії осіб, дії, які вони вчиняють та умов перебування.

       Так, при проведенні догляду пацієнтів на дому або наданні медичної допомоги  (амбулаторного лікування) в домашніх умовах, медичний персонал обов’язково має бути забезпечений такими ЗІЗ: медична маска або респіратор, ізоляційний халат/ізоляційний костюм, захист рук, захист очей. При цьому пацієнт повинен бути в медичній масці при будь якій його дії.

Захист рук передбачає використання рукавичок непудрених, без тальку, нітрилових, еластичних, які не містять латексу або натурального каучуку, для одноразового використання, універсальні, відповідні до національного стандарту  ДСТУ EN 455-1:2014.

Захист очей відбувається за допомогою:

–  захисних окулярів закритих, з непрямою вентиляцією. Лінзи повинні бути прозорими пластиковими, з покриттям від запотівання та захистом від подряпин. Ремінці, що регулюються, забезпечують міцне закріплення або з гнучкою рамкою з поліхлорвінілу, що легко пристосовується до всіх контурів обличчя та розміщується з рівномірним тиском. Захисні окуляри мають бути стійкими до очищення та дезінфекції. ДСТУ EN 166:2017;

– захисного щитка/екрану, який повинен повністю закривати обличчя, зокрема, з боків та по довжині. Виготовлений з прозорого матеріалу з покриттям від запотівання та захистом від подряпин. З конструкцією, що забезпечує щільне прилягання до голови та зручне носіння. Стійкі до  очищення та дезінфекції. ДСТУ EN 166:2017.

         Медична маска має бути на резинках або зав’язках, з фіксатором на переніссі. Виготовлена з гіпоалергенного нетканого матеріалу без запаху. ДСТУ  EN 14683:2014.

Респіратор використовується  класу захисту FFP2/FFP3 згідно з вимогами міжнародних стандартів. Респіратор повинен бути виготовлений з нетканого фільтрувального матеріалу, оснащений носовим зажимом (носовою кліпсою), носовим обтюратором. Внутрішня частина респіратора має бути виготовлена з м’якого гіпоалергенного нетканого матеріалу. ДСТУ EN 149:2017, технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою КМУ від 27.08.2008 № 761.

Ізоляційний халат/ізоляційний костюм  – м’який та легкий, з проклеєними швами, з трикотажними манжетами на рукавах або петлею для пальців, антистатичною обробкою, забезпечує поєднання з іншими типами ЗІЗ. Водостійкий. Ізоляційний халат має бути з довгими рукавами та довжиною до середини литок, з ремінцями, що фіксуються на талії та шиї. ДСТУ EN 14126:2008, ДСТУ EN 13034:2017, EN 14605:2017.