Реальні історії: якщо трудова діяльність офіційна, то й спори вирішуються цивілізовано

21 вересня 2021

До Управління Держпраці звернулися продавчині магазину продуктів смт Братського. У  зверненнях жінки жалілися на однотипні порушення їхніх трудових прав – несвоєчасно та не в повному обсязі виплату заробітної плати роботодавцем.

В рамках реагування на звернення громадян відбувся позаплановий контрольний захід у роботодавця. Під час заходу інспектору праці Управління Держпраці у Миколаївській області стало відомо про злагоджену багаторічну роботу трудового колективу та про відсутність суперечок між роботодавцем та працівниками, а також про зміну ситуації у колективі з початку  2021 року.

Перебуваючи у вирі докорів однієї сторони до іншої, інспектор праці зробила висновок спираючись лише  факти.

За даними аналізу документів кадрового та бухгалтерського обліку  суб’єкта господарювання  інспектор констатувала порушення ст. 30 Закону України «Про оплату праці» в частині незабезпечення достовірного обліку виконуваної працівниками роботи, ст. 115 КЗпП України – незабезпечення своєчасної виплати заробітної плати, ст. 116 КЗпП України – непроведення виплати всіх сум, що належать працівнику від підприємства, в день звільнення,  ст. 94 КЗпП України – не виплати працівникам заробітної плати за виконану ними роботу.

Інспектором праці внесено припис суб’єкту господарювання щодо усунення виявлених порушень. За порушення законодавства про працю стосовно підприємця  складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, який направлено для розгляду по суті до Братського районного суду Миколаївської області.

Завдяки наявності укладеного трудового договору жінки не стали заручницями несправедливості та змогли поновити свої трудові права. Так, офіційно оформлені трудові відносини та ефективна система державного нагляду та контролю за додержання законодавства про працю забезпечили цивілізоване вирішення трудових спорів працівниць.