Результати перевірки АТ «Оператор газорозподільчих систем «Миколаївгаз»

25 червня 2019

З 10 по 24 червня 2019 року на АТ «Оператор газорозподільчих систем «Миколаївгаз» (далі АТ «Миколаївгаз») тривали заходи контролю щодо дотримання вимог у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового значення.

За структурою підприємство має 3 відділення: Миколаївське Баштанське, Вознесеньке. АТ «Миколаївгаз» експлуатує 6,5 тис. км підземних та надземних розподільчих газопроводів, понад 2 тис. км газопроводів-вводів і 3 тис. км внутрішньоквартальних газопроводів-вводів. Загальна кількість працівників складає – 1536 осіб.

За результатами заходу контролю Держпраці складено акт, якій містить 132 пункти щодо фактів виявлених порушень у сфері охорони праці. Необхідно відзначити, що під час заходу встановлена наявність дозволів на право виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт, технічне обслуговування устатковання підвищеної    небезпеки,  виконання газонебезпечних робіт та робіт у вибухопожежонебезпечних зонах, спорудження систем газопостачання природним газом, а також виконання газополум’яних робіт та  робіт, що виконуються за допомогою механічних підіймачів. Також, посадовцям були надані дозвільні документи на експлуатацію технологічного устатковання та його елементів системгазопостачання природним газом населених пунктів, обладнання та захисні системи, призначені для експлуатації в потенційно вибухонебезпечному середовищі, посудин, що працюють під тиском понад 0,05МПа, вантажопідіймальних кранів та одної автовишки. Водночас, у процесі перевірки встановлено  факт  відсутності декларації на одну одиницю пресового устаткування. З цього приводу представники підприємства висловили готовність у найкоротші терміни виправити ситуацію.

  Зазначимо, що продовж заходу посадовими особами Держпраці на  обговорення підіймалися питання щодо дій, направлених на визначення виробничих ризиків, виконання вимог охорони праці на різних стадіях життєвого циклу об`єктів, вимог стосовно застосування нового обладнання, модернізації та заміни старого.