Робота в умовах спеки

10 липня 2024

Влітку, коли температура повітря може перевищувати +30 ºС, продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає. Особливо це стосується останнього періоду, коли показники термометрів досягають майже рекордних показників для нашої місцевості- до 40 0 С опівдні. Аби зменшити вплив підвищеної температури повітря на своїх працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.


Згідно вимог Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень (ДСН 3.3.6.042-99), затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 1 грудня 1999 р. № 42 допустимі показники температури повітря на постійних робочих місцях в залежності від категорії робіт , що виконуються, не повинні перевищувати 26-28 ºС.


Як заходи з попередження шкідливого впливу на здоров’я працюючих високих температур повітря можна запропонувати зміну режиму роботи підприємства, виключивши роботу у найбільш спекотний період, з перенесенням годин роботи на ранковий або вечірній час та організацією регламентованих перерв. Під час робіт на відкритих майданчиках сумарна тривалість робіт за температури понад +28 0С не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну, а тривалість регламентованих перерв має становити не менше 10 % робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Потрібно також враховувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях із різницею температур повітря не більше 5 0С та не нижче +25 0С (особливу увагу на це слід звернути працівникам, у приміщеннях яких установлені кондиціонери, адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).


При роботі на відкритих місцевостях за температури зовнішнього повітря більше +35 °C тривалість періодів безпечної роботи має становити 15-20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджених приміщеннях.


Заходи з нормалізації мікрокліматичних умов при роботі в приміщеннях можуть передбачати влаштування жалюзі або світловідбивних плівок, максимальне використання природної вентиляції, облаштування та використання систем кондиціювання, при цьому не допускаючи різких перепадів температур, як і при організації регламентованих перерв.


З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Фахівці рекомендують уживання мінеральної лужної води, соків, вітамінізованих, молочнокислих напоїв ( тільки не молока).


Вживати воду та напої слід часто і в невеликих кількостях. Виконуючи фізичну роботу за температури повітря понад +30 °C, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину.


Також слід попередити , що під час спекотних погодних умов слід звернути особливу увагу на проведення профілактичних та ремонтних робіт на висоті, електротехнічних робіт тощо. Не дозволяється виконувати роботи на висоті у відкритих місцях, коли швидкість вітру перевищує 10 м/с, а температура повітря +35 °С. При виконанні невідкладних робіт при умові зниження температури з метою профілактики нещасних випадків необхідно передбачити додаткові заходи безпеки.