Роз’яснення щодо організації безпечного виконання робіт на висоті

09 квітня 2020

Правила охорони праці під час виконання робіт на  висоті ( далі – Правила) поширюються  на суб’єктів господарювання,  які організовують  або  виконують  роботи  на  висоті, у тому числі верхолазні  роботи,  і встановлюють вимоги безпеки і охорони праці під час здійснення будівництва,  монтажу (демонтажу) конструкцій і обладнання, ремонту, реконструкції, експлуатації об’єктів.

Правила встановлюють єдиний порядок організації  і виконання  робіт на  висоті з метою забезпечення безпеки працівників.

Роботи на  висоті – роботи, що виконуються на висоті 1,3 м і більше від поверхні грунту,  перекриття або  робочого  настилу,  у тому числі з робочих платформ підйомників і механізмів, а також на відстані менше 2 м від неогороджених перепадів на висоті 1,3  м і більше.

Основним засобом індивідуального захисту під час виконання робіт на висоті є запобіжний пояс.

 До  виконання робіт  на висоті допускаються особи,  не молодше 18 років та які пройшли:

  • професійний добір відповідно до Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі,
  • медичний огляд відповідно  до  вимог  Положення про медичний огляд  працівників   певних   категорій,
  • спеціальне навчання та  перевірку  знань  з  охорони   праці.

 Під час організації робіт на висоті слід ураховувати, що основними небезпечними виробничими факторами під час виконання цих робіт є падіння працівника або падіння предметів. Водночас, супутніми можуть бути ще такі фактори: пожежна небезпека,  дія  електричного  струму, підвищені рівні запиленості, загазованості повітря, шуму, несприятливі кліматичні умови тощо.

 Для  створення безпечних умов під час виконання робіт на висоті необхідно:

  • забезпечити наявність, міцність   і  стійкість  огороджень, риштувань, настилів, драбин тощо;
  • забезпечити працівників необхідними   засобами  захисту  та використовувати їх за призначенням;
  • виконувати у повному обсязі організаційні та технічні заходи, передбачені Правилами;
  • застосовувати технічно справні машини, механізми і пристрої, укомплектовані необхідною технічною документацією;
  • забезпечити необхідну освітленість  на  робочих  місцях  та безпечні проходи до них;
  • уживати заходи щодо  усунення або зменшення впливу шкідливих та/або небезпечних факторів;
  • ураховувати метеорологічні умови,  а  також  стан  здоров’я працівників, які виконують роботи на висоті.

На кожному підприємстві залежно  від  місцевих умов  і особливостей  виробництва  роботодавець затверджує наказом перелік робіт на висоті, які виконуються за нарядами-допусками.

Працівники,   які  виконують  роботу на висоті, зобов’язані:

  • знати і виконувати   вимоги   Правил,  інших нормативно-правових  актів  та  інструкцій  з  охорони  праці,  що стосуються їх робіт чи професій;
  • дбати про особисту безпеку, а також про безпеку оточуючих людей під час виконання будь-яких робіт;
  • виконувати роботи із застосуванням касок, запобіжних поясів, інших засобів індивідуального та колективного захисту;
  • проходити в установленому порядку медичний огляд.

Звертаємо увагу на  дотримання вимог безпеки на робочих місцях під час  виконання робіт на висоті.

    Так, огородження,  що  встановлюються  на   робочих   місцях, і проходи   до   них   на   висоті   мають   відповідати   вимогам, передбаченим для огороджень запобіжних інвентарних (загальні технічні умови).

  Межі небезпечних зон поблизу частин машин, що рухаються, визначаються відстанню не менше 5м,  якщо немає інших підвищених вимог у документах з експлуатації виробників.

 У разі одностороннього примикання настилів (перекриття) до  стін  слід  огороджувати прорізи в стінах, якщо їх нижній край розташований на висоті менше 0,7 м від рівня настилу (перекриття).

Межі небезпечних зон в місцях,  над якими  переміщуються вантажі  вантажопідіймальними кранами,  а також поблизу будівель і споруд  під  час  здійснення  будівництва,   монтажу   (демонтажу) конструкцій  і обладнання,  ремонту,  реконструкції,  експлуатації тощо об’єктів та під час виконання  електрозварювальних  робіт  на висоті зазначені у нормативно-технічної документації з техніки безпеки в будівництві.

 Площадки    та   драбини   мають   відповідати   вимогам, передбаченим для  майданчиків і сходів для будівельно-монтажних робіт.

Драбини чи скоби, що використовуються для підіймання або опускання  працівників  на  робочі  місця,  розташовані  на висоті більше 5 м,  мають бути обладнані пристосуваннями для  закріплення стропа  запобіжного пояса (канат з уловлювачем та ін.).

Кожна драбина повинна бути міцною, надійно закріпленою і мати достатню довжину,  щоб забезпечувати надійну опору для рук та ніг працівників у будь-якому робочому положенні.

Небезпечна  зона  навкруги   щогл   (веж)   визначається відстанню від центра щогли (вежі), яка дорівнює 1/3 її висоти.

 Проходи,  проїзди,  переходи  до робочих  місць, а також сходи,  площадки тримають справними і чистими,  а розміщені просто неба – необхідно очищати від снігу і льоду та посипати піском.     Настили площадок і переходів,  а також поручні до них надійно закріплюються. На період проведення ремонтних робіт замість знятих поручнів слід установлювати тимчасові справні огородження. Ширина проходів   до   робочих  місць  і  на  робочих  місцях встановлюється не менша 0,6 м, а висота проходів – не менша 1,8 м.

Прорізи в перекриттях,  які призначаються  для  монтажу обладнання,  ліфтів,  сходів тощо,  до яких можливий доступ людей, слід закрити суцільними настилами або обладнати  огородженнями  із вивішеними на них відповідними плакатами та знаками безпеки.     Кожний отвір в  робочій  площадці  обладнується  відповідними засобами для запобігання падінню людей чи предметів.

На   робочих  місцях  не  допускається  розміщувати  та накопичувати матеріали, що не використовуються для роботи.     Матеріали, вироби,   елементи   конструкцій   тощо   під  час приймання і складування  на  робочих  місцях,  що  знаходяться  на висоті,  знаходяться  у  кількості,  яка  необхідна  для  поточної роботи,  і складуються таким чином,  щоб  не  захаращувати  робочі місця  і  підходи  до  них.  При  цьому враховуються розрахункові значення допустимих навантажень на настили, площадки тощо.

Металеві  риштування,  що  використовуються   під   час виконання робіт на висоті, заземлюються.

У  разі  одночасного виконання робіт по одній вертикалі робочі  місця,   що розташовані   нижче,   обладнуються   зверху відповідними захисними пристроями (настилами,  сітками,  козирками тощо),  які встановлюються на відстані не більше 6 м по  вертикалі від вище розташованого робочого місця.