Роз’яснювальна робота посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області серед підприємців Миколаївщини – Як запобігти втраті споживчих властивостей акумуляторних свинцевих стартерних батарей та забезпечити їх безпечну експлуатацію

09 жовтня 2017

Стартерні акумуляторні батареї широко застосовують на автомобільному, технологічному транспортних засобах. На сьогодні без цього електричного елементу живлення неможливо уявити надійний пуск двигуна та забезпечення роботи споживачів за непрацюючого або ж працюючого з малою частотою обертання колінчастого вала двигуна. В останні  роки відбувся бурхливий розвиток технології та вдосконалення обладнання для виробництва акумуляторів. Відтак з’явилися батареї так званого не обслуговуваного виконання. Між тим, суб’єкти господарювання продовжують використовувати раніше популярні  акумуляторні свинцеві стартерні батареї. Тому питання щодо убезпечення технологічних операцій та робіт з підтримування акумуляторних свинцевих стартерних батарей у належному технічному стані є актуальним.

Під час візитів посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області до суб’єктів господарювання діяльність яких пов’язана з виготовленням, транспортуванням, застосуванням, обслуговуванням, ремонтом, зберіганням і передачею на утилізування хімічних джерел струму, зокрема акумуляторних свинцевих стартерних батарей, які застосовуються в колісних транспортних засобах і спеціальних машинах, виконаних на їхніх шасі, зокрема для живлення спеціального устаткування, детально розглядаються вимоги Правил експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджені Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України 02.07.2008 N 795.

Своєчасно та належне (зазвичай за регламентом виробника) технічне  обслуговування  акумуляторних свинцевих стартерних батарей подовжує їх строк експлуатації та робить їх застосування безпечним. Керівники підприємств обов’язково повинні призначати своїм розпорядчим документом посадову особу, на яку покладається відповідальність  за здійснення систематичного контролю за відповідністю ведення обліку  використання ресурсу і виконання  операцій з технічного обслужування і ремонту акумуляторних свинцевих стартерних батарей.