Розвиток партнерських відносин між підприємцями Миколаївщини та посадовими особами Управління Держпраці у Миколаївській області

22 жовтня 2018

На минулому тижні у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.Гмирьова  відбулась семінар-зустріч посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області з представниками малого та середнього бізнесу Миколаївщини.

За словами голови Миколаївської обласної профспілкової організації Всеукраїнської професійної спілки працівників малого та середнього бізнесу “Єднання” Олени Герасимчук потреба проведення заходу викликана бажанням підприємців дізнатися про вимоги чинного законодавства у сфері дії трудового законодавства, охорони і гігієни праці, а також бути обізнаними з порядком проведення заходів контролю, спрямованих  на детінізацію зайнятості та доходів населення.

Захід проходив у відкритому діалозі. Підприємці ставили багато питань та одразу отримували на них відповіді. Така зацікавленість з боку суб’єктів господарювання  сприяла підвищенню рівня ефективності співпраці та привертала увагу до деталей виконання роботодавцем та працівником  своїх обов’язків.

Під час заходу висвітлювалися питання щодо:

організації охорони праці на підприємствах малого та середнього бізнесу;

належного оформлення трудових відносин, зокрема з фізичними особами-підприємцями;

порядку проведення інспекційних відвідувань щодо виявлення нелегальної зайнятості;

аналізу несприятливих факторів виробничого середовища, визначення професійних ризиків працівників, а також розробку заходів, направлених на попередження їх негативного впливу;

проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників;

порядку отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, правильності оформлення декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.