Ринковий нагляд: на Миколаївщині та Одещині проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи

02 лютого 2024

Фахівцями Південного міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці продовжується проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з метою доведення до виробників та розповсюджувачів нехарчової продукції вимог Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, Технічного регламенту безпеки машин та Технічного регламенту рухомого обладнання, що працює під тиском.

Співробітниками відділу ринкового нагляду в Миколаївській та Одеській областях, проведено ряд інформаційно-роз’яснювальних відвідувань, та семінарів на об’єктах: магазини «DAS Інструмент», ТК Лазурний, магазин «Global Systems», ринок «Малиновський», ринок «Черемушки», магазин «Рожеві окуляри», магазин «Ектрім Стайл», тощо.

В процесі спілкування з керівниками суб’єктів господарювання та співробітниками до останніх було доведено мінімальні вимоги технічних регламентів, обговорені найбільш складні їх положення та норми, такі як:
1) Наявність на продукції Національного знака відповідності (у тому числі ідентифікаційного коду призначеного органу з оцінки відповідності), якщо його нанесення на продукцію передбачено технічним регламентом (ПКМУ від 29 листопада 2001 р. № 1599 «Про затвердження опису та правил застосування Національного знака відповідності»).

2) Наявність супровідної документації, яка має додаватися до відповідної продукції (зокрема інструкція з користування продукцією), етикетка, маркування, інших позначок, якщо це встановлено нормативно-правовими актами (у тому числі технічними регламентами), та їх відповідність встановленим вимогам.

3) Наявність декларації про відповідність, якщо згідно з технічним регламентом відповідний вид продукції при її розповсюдженні має супроводжуватися такою декларацією.

Нагадуємо, що правильно організований ринковий нагляд забезпечує безпеку використання нехарчової продукції, контроль цін, якість товарів та послуг, а також запобігає незаконній торгівлі.