Ризики небезпечних виробничих ситуацій розглянули з працівниками комунального підприємства Одещини

07 вересня 2023

Виробничі травми та професійні захворювання (отруєння) є небажаним наслідком взаємодії людини з виробничим середовищем. До травм ведуть нещасні випадки, які являють собою раптові (несподівані) події, що викликаються зовнішніми чинниками і наносять шкоду людині.

Профілактика виробничого травматизму, вивчення ризиків та причин нещасних випадків на виробництві, розслідування та облік нещасних випадків – ці та інші питання були розглянуті під час превентивного заходу, який провела головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Світлана Малярчук з посадовими особами КП «ЖКС «Чорноморський».

Фахівець пояснила, що виникнення небезпечних ситуацій, які можуть привести до нещасного випадку, так само як і несприятливих умов праці, що ведуть до виникнення профзахворювань, зумовлюється тим, що порушується взаємодія між людиною і об’єктивним виробничим середовищем. Причиною такого порушення може стати недостатня кваліфікація, невідповідність обладнання або матеріалів чи невірна організація виробничого процесу.

Як наслідок робітник витрачає надмірні зусилля для виконання роботи або ж його можливості використовуються не в повній мірі. Іншою причиною може стати те, що об’єктивні елементи системи (наприклад, машини) можуть втратити надійність. В результаті умови праці стають небезпечними, виникає загроза аварійних ситуацій, нещасних випадків, професійних захворювань, зменшення продуктивності праці.

Фахівець Держпраці порекомендувала підприємцям до початку будь-яких робіт визначити загальні вимоги охорони праці і поділити відповідальність за її забезпечення. Конкретні вимоги охорони праці повинні формуватись таким чином, щоб їх ефективність піддавалась відповідній оцінці.

Інспектор підкреслила, що найбільш частими конкретними причинами виробничого травматизму на виробничих підприємствах є:

-відсутність інструкцій з охорони праці;

-робота на несправному обладнанні або на обладнанні без засобів захисту;

– відсутність засобів проти випадкового ураження працівників електричним струмом;

-відсутність драбин, які б відповідали вимогам правил техніки безпеки;

-розвантаження і транспортування вантажів без застосування відповідних механізмів і пристосувань;

-користування несправним реманентом, пристосуванням та інструментом.

Посадовець зазначила, що профілактика нещасних випадків – це комплекс заходів матеріального та нематеріального характеру, які спрямовані на запобігання раптовому впливу на працівника небезпечного виробничого чинника чи середовища, унаслідок яких може бути заподіяна шкода його здоров’ю або настане смерть працівника.

Профілактика нещасних випадків повинна бути спрямована на збереження життя і здоров’я працівників, навчання працівників прогнозувати, передбачати небезпечні ситуації та приймати правильні рішення щодо виходу з них.