Ризики, загрози, небезпеки на АЗС та АЗГП в полі зору Управління Держпраці

18 травня 2021

Порушення вимог безпечної експлуатації та ведення робіт на АЗС та АЗГП –  це пряма загроза виникненню аварій та нещасних випадків. Зокрема за інформацією засобів масової інформації, 1 травня 2021 року на одній з автозаправних станцій в столиці Таджикистану стався потужний вибух, в результаті якого травми отримало 29 осіб.  Щодо України, то у 2020 році на АЗС у  Харківській  області та АЗС, яка  певний час не функціонувала, у Херсонській області відбулися вибухи, в результаті яких отримали травми 3 працівники. Аби не допустити таких ситуацій у Миколаївській області посадові особи Управління Держпраці активно здійснюють превентивну роботу серед суб’єктів господарювання   щодо безпечної експлуатації та технічного обслуговування об’єктів підвищеної небезпеки, зокрема АЗС та АЗГП.

Так, 17 травня 2021 фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області провели технічні консультації на  АЗГП фізичної особи-підприємця Доманівської територіальної громади. Об’єкт працює цілодобово. Його обслуговуванням та експлуатацію опікується 5 осіб.

Під час заходу посадові особи відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці  зосередили увагу на дотримання вимог своєчасності  проведення обслуговування і ремонту запірної арматури,  здійснення контролю за станом гумовотканинних  рукавів, що застосовують при операціях зливання-наливання,  проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці операторів тощо.

До слова, для забезпечення дотримання вимог охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці фахівцями Управління Держпраці у Миколаївській області здійснюється не лише превентивна робота, а й контрольна. Так,  на виконання доручення Прем’єр-Міністра України на Миколаївщині продовж березня – квітня 2021 проведені  позапланові заходи державного нагляду (контролю) на 129 об’єктах у суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання та роздрібну торгівлю пальним.