Санітарно-побутове забезпечення працівників на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках

20 березня 2020

Під час виконання робіт на будівельному майданчику роботодавець повинен забезпечити працівників санітарно-побутовими приміщеннями (гардеробними, душовими, умивальними, сушильними для одягу і взуття, приміщеннями для обігрівання, для вживання їжі та відпочинку, туалетами тощо), питною водою і медичним обслуговуванням згідно з чинними нормативами і колективним договором (угодою).

Встановлено, що санітарно-побутове забезпечення працівників є одним з визначальних чинників у процесі формування безпечної праці.

Санітарно-побутові приміщення і обладнання мають бути введені в експлуатацію до початку виконання робіт.

Санітарно-побутові приміщення на будівельних майданчиках слід розташовувати за межами небезпечних зон.

Гардеробні приміщення для переодягання повинні бути легкодоступними, мати достатні розміри та устатковані пристроями для сидіння.  Також гардеробні приміщення для переодягання повинні мати обладнання для того, щоб кожний працівник за необхідності міг висушити спеціальний одяг та взуття, а також зберігати власний одяг і особисті речі під замком.

Для працюючих на відкритому повітрі повинні бути облаштовані інвентарні приміщення (будівельні вагончики) для захисту від атмосферних опадів та для обігрівання, максимальна відстань до яких не повинна перевищувати 50м. Протягом робочого часу з урахуванням застосовуваних методів роботи і фізичних потреб організму працівників температура повітря в будівельних вагончиках повинна бути комфортною.

      Душові приміщення повинні мати достатні розміри, щоб кожний працівник міг без перешкод скористатись ними. Душі повинні бути забезпечені холодною і гарячою водою. Якщо душові приміщення розташовані окремо відприміщень для переодягання, слід між цими приміщеннями забезпечити зручні переходи.

На тимчасових будівельних майданчиках для працівників повинні бути створені належні умови для миття рук (наявність умивальних раковин або встановлення рукомийників), приготування або розігрівання їжі та води, належного зберігання продуктів.

У разі відсутності на тимчасових будівельних майданчиках  туалету, встановлюють біотуалети.

Працівники будівельних майданчиків повинні бути забезпечені питною водою гарантованої якості. Приміщення (установки) для вживання питної води мають бути облаштовані на відстані не більше ніж 75 м по горизонталі і не більше ніж 10 м по вертикалі від робочих місць.

На будівельних об’єктах необхідно мати аптечки з медикаментами, ноші, фіксуючі шини та інші засоби надання першої долікарської допомоги. Засоби, необхідні для надання невідкладної медичної допомоги, повинні зберігатись в місцях, де цього вимагають умови праці. Місця зберігання цих засобів повинні мати відповідні позначення і бути легкодоступними.

Номер телефону швидкої медичної допомоги повинен бути зазначений на добре видимому місці.