Семінар нарада у Первомайській ЦРЛ

18 липня 2019

У м. Первомайську  було проведено семінар-нараду у комунальному некомерційному підприємстві «Первомайська центральна районна лікарня». На семінар-нараду були запрошені представники профспілкової організації, члени атестаційної комісії та працівники закладу.

Під час здійснення інформаційного заходу головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області Іриною Тішковою роз’яснено  щодо особливостей проведення атестації робочих місць за умовами праці та встановлення скороченої тривалості робочого тижня, адже встановлення саме цього виду пільги викликає багато непорозумінь з боку закладів охорони здоров’я.

І.Тішкова пояснила присутнім, що право на скорочену тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці визначається у строгій відповідності з Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 року № 163. Насамперед, це працівники рентгенологічних, інфекційних, стоматологічних відділень (кабінетів), патологоанатомічних відділень, лабораторій, а також працівники кабінетів «Довіра». Характер роботи саме цієї категорії працівників віднесений до шкідливих умов праці і передбачений розділами 30 «Лабораторії» та 32 «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога»  Переліку виробництв, цехів, професій та посад, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Отже, відповідно до пункту 9 Порядку застосування переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від          23.03.2001 року № 122, скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці, яка проводиться згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442.