Семінар: порядок розслідування нещасних випадків та участь членів профспілок Миколаївщини у встановлені причин та обставин травматизму

07 лютого 2019

У Миколаївській обласній раді профспілок відбувся семінар для представників галузевих обласних організацій профспілок  щодо розгляду питань порядку проведення розслідувань нещасних випадків, профзахворювань та аварій на виробництві. Участь у заходів взяли близько 90 осіб.

 Серед спікерів були присутні Микола Бешевець, головний державний інспектор відділу організації державного нагляду, організаційно-аналітичного забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області, Ігор Черкасов,  начальник відділу страхових експертів з охорони праці Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області.

Юрій Толмачов, голова Миколаївської обласної ради профспілок, відзначив, що члени  профспілкових комітетів, у разі отримання травми  членом колективу, мають відстежувати дії щодо проведення розслідування нещасного випадку.

Взявши слово, Микола Бешевець ознайомив учасників семінару з даними аналізу виробничого травматизму Миколаївської області. Він повідомив, що значна частина нещасних випадків на Миколаївщині, пов’язана з подіями на транспорті. Саме недотримання правил дорожнього руху призвело до небажаних наслідків. Присутнім зауважено на збільшенні показника  травматизму у області. Так, у минулому році травми отримало  87 працівників, що на 15 осіб більше ніж у 2017 році.

Фахівець управління Держпраці підкреслив, що працівники, котрі виконують роботу за договорами підряду,  також є застрахованими особами. У 2018 році за результатами спеціального розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, який стався з фізичною особою яка працювала за цивільно-трудовим договором, пов’язано з виробництвом. Страхові виплати були призначені  відповідно до чинного законодавства.

Ігор Черкасов повідомив, що перше місце по кількості нещасних випадків у місті Миколаєві займає Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Таке явище спостерігається не лише на Миколаївщині, а й в інших областях. Саме тому найближчим часом очікується презентація посібника (рекомендацій) з охорони праці для працівників  екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Учасників семінару було проінформовано, що у місті Миколаєві з причин  порушення трудової і виробничої дисципліни було травмовано 34 працівники.

Любов Онищенко, заступник голови Миколаївської обласної ради профспілок, рекомендувала представникам профспілок включити до інструкцій з охорони праці пункт щодо відповідальності працівника за порушення вимог охорони праці, у тому числі трудової дисципліни.