Семінар – практикум у Баштанці: від інтуїтивного до свідомого

30 серпня 2019

У Баштанській районній філії Миколаївського обласного центру зайнятості відбувся семінар – практикум   для мешканців району, які наразі шукають нову роботу.

На початку заходу доповідач – головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Дмитро Куруч – надав інформаційний блок з питань законодавства про працю. Мова йшла  про права, які набуває особа після укладання трудового договору, види трудових договорів, обов’язки працівників.

Згодом, посадовець запросив присутніх приміряти на себе образи працівників: один який  працює за трудовим договором, а інший – за усною домовленістю.

За задумом головного державного інспектора Управління, учасники заходу мали  яскраво візуалізувати бейдж зі своїм прізвищем та посадою на форменому чи робочому одязі, сфокусувати увагу на психічному стані, який створюється при  виконанні дорученої  роботи та отриманні винагороди за свою працю. Наступним кроком віртуальної ситуації повинна стати неприємна подія, наприклад травмування, скорочення штату, зловживання з боку роботодавця щодо надання додаткового навантаження за ті самі гроші тощо. Кожен присутній мав сформувати образ який уособлює захист прав працівника, визначити плюси та мінуси раніше прийнятого рішення щодо умов виконання роботи.

Присутні відзначили, що  трудовий договір в їх уяві з’явився  у якості «оберегу». При наявності підписаного трудового договору відносини з роботодавцем  стають ясними та зрозумілими, відсутні недомовки, відчувається впевненість у прийдешньому дні.

Додатково, наприкінці заходу фахівець Держпраці повідомив про відповідальність, яка покладається на  роботодавця за порушення законодавства про працю, зокрема в частині допуску працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин.