Семінари у райдержадміністраціях Миколаївській області: найгостріші питання додержання законодавства про працю, охорону та гігієну праці

01 червня 2018

У Єланецькій райдержадміністрації відбувся семінар для роботодавців направлений на реалізацію найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, охорону та гігієну праці.

Ініціатор заходу – посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області.

У заході взяли участь голови сільських та селищних рад, керівники фермерських господарств, представники підприємств, установ та організацій різних форм власності Єланецького району (63 особи).

Присутніх проінформовано про основні завдання управління Держпраці у Миколаївській області та роботу, яка здійснюється щодо їх виконання. Увагу роботодавців акцентовано на заходах Управління щодо додержання та поновлення трудових прав працівників. Мова йшла про порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами та фізичними особами, які використовують найману працю. Додатково надана інформація про розміри  фінансових санкцій, які застосовуються до порушників законодавства про працю.

Розглядаючи питання проведення атестації робочих місць за умовами праці,  учасникам семінару зауважено про необхідність розробки заходів направлених на  поліпшення умов праці. Саме поліпшення умов праці  через впровадження нових технологій, обладнання, оздоровлення виробничого середовища дозволить зберегти життя та здоров’я працівників, попередити нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання. Також, ознайомлено з пільгами та компенсаціями передбаченими чинним законодавством за роботу у шкідливих умовах праці.

Визначення стану здоров’я, зокрема можливості виконання працівником певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення  хронічних професійних захворювань, встановлення медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт є обов’язком, який покладено державою на роботодавця. Учасникам заходу було роз’яснено порядок проведення періодичних медичних оглядів працівників певних категорій.

 Представникам  суб’єктів господарювання зауважено на використання безпечної продукції, зокрема засоби індивідуального захисту, обладнання що працює під тиском. Так, роботодавці, як споживачі нехарчової продукції, зобов’язані вводити в обіг на підприємствах тільки безпечну продукцію, яка відповідає технічним регламентам, національним стандартам, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартами.

Наприкінці семінару посадові особи  управління Держпраці у Миколаївській області надали відповіді на чисельні питання учасників заходу.

*Додатково: за сприянням голів райдержадміністрацій аналогічні семінари відбулись у Доманівській райдержадміністрації – 16.05.2018,  у Березнегуватській райдержадміністрації – 30.05.2018.

Найближчі семінари пройдуть:

01.06.2018 – у Братській райдержадміністрації;
20.06.2018 – у Новоодеській райдержадміністрації
11.07.2018 – у Очаківській райдержадміністрації.