Сфера торгівлі: ризики неоформлення трудових відносин

01 жовтня 2018

Продовжуючи проведення заходів інформаційно-роз’яснювальної роботи, присвячені легалізації зайнятості,  фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області не оминули сферу торгівлі. До зазначеного заходу, який відбувся на території  ринку «Колос» та його межах, долучилися  і представники органів Пенсійного фонду України.

Обране місце проведення такого мобільного заходу стало не випадковим, тому що сфера торгівлі є однією із ризикованих сфер діяльності, в якій зустрічається достатньо великий відсоток працівників, які працюють «не офіційно» та отримують заробітну плату «в конвертах».

У зв’язку з цим інформація про порядок оформлення трудових відносин між працівником та роботодавцем до зацікавлених осіб, будь-то працівники чи роботодавці, надавалась у різний спосіб.

Так, зацікавленим особам було роздано більше 100 буклетів, присвячених питанню легальної зайнятості, порядку оформлення трудових відносин, а тим хто бажав отримати додаткову консультацію – інспектори праці охоче її надавали, роз’яснюючи спірні питання.

Але не зважаючи та обраний спосіб спілкування інспектори праці обов’язково наголошували, що працівник може бути допущений до роботи тільки після укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу.

Сподіваємось, що робота інспекторів праці дасть свої позитивні результати, і ті хто працював неофіційно набудуть можливість повноцінно називатися працівниками та мати можливість скористатися всіма трудовими правами та гарантіями, передбаченими чинним законодавством.