Щодо інформаційної кампанії «Виходь на світло!» розповіли працівникам торговельної мережі Южноукраїнської громади на Миколаївщині

11 серпня 2023

Інформування мешканців Південного регіону щодо зменшення та уникнення випадків незадекларованої праці, сприяння розробленню заходів, необхідних для активізаціїї офіційного працевлаштування — з цією метою фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці відвідують підприємства, заклади та організації регіону.

Нещодавно головний державний інспектор відділу з питань праці Валентина Драчук проконсультувала працівників і роботодавців, які здійснюють торговельну діяльність на території Южноукраїнської громади, щодо старту інформаційної кампанії «Виходь на світло!».

Інспектор поінформувала про переваги офіційної зайнятості, ризики незадекларованої праці та зміни у законодавстві про працю.

Акцентувала увагу присутніх на негативних наслідках для працівників і роботодавців, які не оформлюють трудові відносини належним чином.

Представник Держпраці пояснила, що згода працювати без трудового договору позбавляє працівника права на гідні і безпечні умови праці, на лікарняні та компенсацію в разі нещасного випадку, створює ризики необґрунтованих штрафів та звільнення без повідомлення.

Вкотре звернула увагу на вимоги трудового законодавства щодо:
– прав осіб з інвалідністю;
– недопущення дискримінації та мобінгу;
– запобігання дискримінації за ознаками статі на робочих місцях;
– забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах.