Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Управління Держпраці у Миколаївській області: ТОВ «Пономар» має заплатити штраф за допуск до роботи 24 неповнолітніх осіб без укладання трудових договорів

15 квітня 2021

У вересні 2019 року під час проведення інспекційного відвідування інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області встановлено факт використання ТОВ «Пономар» на сільськогосподарських угіддях, що розташовані на території Широківської ОТГ, незадекларованої праці 24 неповнолітніх осіб.

За зазначеним фактом уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області до суб’єкта господарювання застосовано фінансові санкції на суму 3004560,00 гривень.

Суб’єкт господарювання намагався уникнути відповідальності за порушення законодавства про працю, оскаржуючи постанову про накладання штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення до Черкаського окружного адміністративного суду, проте судом йому було відмовлено. Наступним кроком суб’єкта стала подача апеляційної скарги до Шостого апеляційного адміністративного суду на рішення суду першої інстанції.

Під час розгляду справи в суді апеляційної інстанції  були спростовані твердження суб’єкта, що діти були залучені до робіт в рамках навчального процесу з метою поглиблення знань з біології, та враховані факти запровадження змін у зв’язку з виробничою необхідністю виконання робіт по збору врожаю у режим роботи та навчання  закладу освіти для учнів 7-11 класів, а також у схему маршруту шкільного автобуса.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду залишено без задоволення апеляційну скаргу ТОВ «Пономар», чим підтримано позицію Управління Держпраці у Миколаївській області про необхідність  дотримання всіма суб’єктами господарювання вимог законодавства про працю, зокрема належного оформлення трудових відносин з працівниками, та застосування до порушника відповідних  штрафних санкцій.