Спеціальною комісією утвореною управлінням Держпраці у Миколаївській області нещасний випадок з водієм ПП «Аграрне підприємство «Благодатненський птахопром» визнано таким, що не пов’язаний з виробництвом

28 вересня 2017

Комісією утворена наказом управління Держпраці у Миколаївській області, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, який стався з водієм Приватного підприємства «Аграрне підприємство «Благодатненський птахопром».

Під час розслідування комісією встановлено, що основною причиною нещасного випадку є психофізіологічна-алкогольне сп’яніння.

Нещасний випадок з водієм, 1957 р.н., стався у робочий час, під час використання в особистих цілях, без відома роботодавця, автомобіля «МАЗ-500», внаслідок запуску двигуна шляхом перемикання ланцюга живлення стартера.

Згідно з висновком експерта Первомайського міжрайонного відділення Миколаївського обласного бюро «Причиною смерті водія явився травматичний шок на фоні багаточисельних переломів ребер, переломів кісток тазу, розривів тканин лівої легені». У крові потерпілого знаходилось 0,5% алкоголю.

Разом з тим, у висновку експертизи Миколаївського науково-дослідного експертно-кримінального центру зазначено, що ходова частина, рульове керування, робоча гальмівна та стоянкова гальмівна система, система запуску двигуна та стартер автомобіля перебували в працездатному стані та не мали невідповідностей вимогам ПДР України і ДСТУ 3649:2010. Виходячи з цього, питання «Чи міг водій завчасно виявити та усунути технічну несправність?» втрачає сенс.

У зв’язку з тим, що працівник перебував у стані алкогольного сп’яніння при цьому використовував автомобіль в особистих цілях, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин, нещасний випадок визнано таким, що не пов’язаний з виробництвом.