Студентам Миколаївського національного аграрного університету окреслено умови працевлаштування в Україні та за її межами

13 липня 2018

Про правове регулювання  трудових відносин громадян України  з роботодавцями України та інших держав йшлося під час семінару для студентів  Миколаївського національного аграрного університету. Семінар охопив студентів другого курсу  факультету «менеджмент», які проходять правову практику.

Під час заходу  заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова окреслела присутнім основні трудові гарантії працівників, визначила їх права та обов’язки, детально висвітлила порядок оформлення трудових відносин з роботодавцем, деталізувала особливості застосування різних видів  трудових договорів та питання оплати праці.

З огляду на те, що студенти університету мають можливість проходити навчальну і виробничу практику, стажування за кордоном, окремо увагу було приділено питанню   регулювання трудових відносин при працевлаштуванні за кордоном.

Окремо учасникам семінару наголошено, що роботодавці  зацікавлені в активних та моторних  молодих кадрах. Але не варто з довірою відноситися до всіх  пропозицій роботи. Оголошення про працевлаштування, особливо  за кордоном, можуть надаватися й роботодавцями – аферистами. Вони через обман мають за мету отримання прибутку через експлуатацію людини. Експлуатація може відбуватися у таких формах як втягнення у злочинну діяльність, примусове виконання робіт тощо.

Наприкінці заходу було зазначено, що узгодження умов трудових відносин відбувається на стадії укладання трудового договору і в залежності від цих умов реалізується право кожного громадянина на працю. Тому молодих людей було закликано до працевлаштування на умовах трудового договору, що надасть їм можливість захистити свої інтереси не тільки  під час роботи, але і після звільнення.