Суд підтримав позицію Управління Держпраці у Миколаївській області щодо застосування заходів впливу до ФОП, який створив перешкоди у проведені інспекційного відвідування

03 листопада 2020

Миколаївській окружний адміністративний суд відмов ФОП з  Березенського району у визнанні протиправною та у скасуванні постанови про накладання  штрафних санкцій Управління Держпраці у Миколаївській області.

Заходи впливу до суб’єкта господарювання були застосовані у жовтні 2019 року у зв’язку зі створення перешкод у проведені інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Зокрема на початку заходу контролю громадянин, присутній на об’єкті відвідування, висловлював погрози інспектору. По приїзду поліції виявилось, що цей громадянин представляє інтереси ФОП на підставі довіреності. Оскільки при проведенні інспекційного відвідування інспектору не було надано можливості зібрати необхідні відомості, інспектор праці вручив уповноваженому представнику ФОП  вимогу про надання необхідних документів у визначений термін.

Між тим, заходів щодо задоволення вимоги інспектора праці не було здійснено.

Під час розгляду справи до суду було надано трудові договори та  відомості про нарахування заробітної плати, але суд не взяв їх до уваги. Адже на момент здійснення інспекційного відвідування та станом на момент притягнення ФОП до відповідальності до Управління Держпраці у Миколаївській області документи  не надавались.

Підприємцю доведеться сплатити штраф у розмірі 417300 гривень.