Суд підтримав позицію Управління Держпраці щодо застосування фінансових санкцій до суб’єкта господарювання, який використовував незадекларовану працю 7 осіб на базі відпочинку в Коблево

03 червня 2021

Миколаївський окружний адміністративний суд своїм рішенням відмовив  ТОВ «Скайбот» у задоволенні позову, щодо скасування постанови Управління Держпраці у Миколаївській області про накладання штрафу у розмірі 350 тисяч гривень за допуск семи працівників до роботи без оформлення трудового договору.

Зауважимо, що в серпні 2020 року інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області  зафіксовано в їдальні, на території бази відпочинку “Вінниця”, працю семи осіб, з якими суб’єктом господарювання не були оформлені трудові договори. Вказані особи надали інспекторам праці пояснення, що є волонтерами та заробітну плату не отримують, але згодом суб’єктом господарювання надані інспекторам цивільно-правові договори з цими особами. Встановлено, що визначені в договорах трудові функції притаманні саме для робіт за відповідною професією, та з тих видів послуг, які саме надає суб’єкт у межах своєї господарської діяльності.

За результатами заходу контролю:

  • на директора складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1, 3 ст 41 КУпАП;
  • на ТОВ “Скайбот” накладено фінансову санкцію, за абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпПУ, за допуск семи працівників до роботи без оформлення трудового договору.

Постановою Березанського районного суду Миколаївської області директора  визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень,  передбачених ч. 1, 3 ст 41 КУпАП, та накладено на нього штраф у розмірі 8500,00 гривень. Штраф директором сплачено повністю.

Постанову Управління Держпраці про накладення фінансової санкції, суб’єкт господарювання намагався оскаржити до Миколаївського окружного адміністративного суду, посилаючись на подвійну відповідальність за вчинення одного й того самого порушення.

За результатами розгляду справи, суд  у задоволенні позову ТОВ “Скайбот” про  визнання протиправною та скасування постанови Управління Держпраці про накладення штрафу – відмовив. Вказаним рішення судом роз’яснено, що позивач помилково ототожнює свою особисту відповідальність як посадової особи (директора) товариства з відповідальністю самого товариства як юридичної особи. Директор ТОВ – є лише посадовою особою товариства та відповідно до положень ст. 41 КУпАП несе самостійну персональну адміністративну відповідальність. Відповідальність у вигляді штрафу, тобто фінансова санкція юридичної особи, передбачена положеннями ст. 256 КЗпП України, ст.53 Закону України «Про зайнятість населення», яка своєю чергою має бути застосована.