Суд застосував до КП «Джерело-2» заходи реагування у сфері державного нагляду щодо заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки

25 березня 2020

За результатами перевірки КП «Джерело-2» у квітні 2019 року Управлінням Держпраці у Миколаївській області зафіксовано порушення вимог законодавства у сфері охорони праці, у тому числі, що несуть загрозу життю та здоров`ю людей, а саме:

роботодавцем допущено виконання робіт підвищеної небезпеки, без відповідних дозвільних документів, а саме: відсутній Дозвіл на виконання газонебезпечних робіт;

суб`єктом господарювання не подано декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів підвищеної небезпеки.

Дві артезіанські свердловини підприємства не обладнані водоміром – лічильником, рівнеміром, зворотнім клапаном. Суб’єкт господарювання не проводить  щорічні генеральні перевірки і випробування стану артсвердловин, також як й огляди технічного стану обладнання, спостереження за режимом роботи, аналізи води у свердловинах. Входи люків – лазів водонапірних башт (резервуарів), розташованих на території І поясу зон суворого режиму артсвердловини – не  опломбовані. Зони санітарної охорони суворого режиму артсвердловин не огорожені.

З метою недопущення нещасних випадків та забезпечення дотримання вимог законодавства у сфері охорони праці, Управління Держпраці у Миколаївській області звернулося до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, щодо детально наведених вище.

Зважаючи на те, що  КП «Джерело-2» відзиву на позовну заяву,  жодних доводів чи пояснень з приводу виявлених порушень, доказів їх усунення під час розгляду справи не надало, суд своїм рішенням від 11 лютого 2020 року повністю задовольнив позов Управління Держпраці у Миколаївській області.