Судом заборонено ТОВ «ОДЕМА- ЮГ» виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, у тому числі експлуатацію артезіанських свердловин

22 липня 2020

За результатами перевірки ТОВ «ОДЕМА- ЮГ» (база відпочинку у зоні відпочинку «Коблеве») на предмет дотримання нормативно-правових  актів з питань охорони праці Управлінням Держпраці у Миколаївській області виявлено низку порушень. Порушення зафіксовані в акті перевірки свідчить про ризики виникнення надзвичайних ситуацій та створення загрози життю та здоров’ю працівників.

Крім інших порушень на ТОВ «ОДЕМА- ЮГ» виявлено, що одна артезіанська свердловина не обладнана рівномером, пробовідбірним краном, персонал по забезпеченню та обслуговуванню артсвердловин не навчений з питань охорони праці. Інформація про щорічні генеральні перевірки і випробування стану артсвердловини, а також огляди технічного стану обладнання, спостережень за режимом їх роботи, проведення аналізів води, ремонтів ключових вузлів об’єкта  відсутня. Водонапірна башта (резервуар) знаходиться в аварійному стані. Вода з резервуару протікає до фундаменту споруди. Підходи до башти підтоплені в зв`язку з чим існує загроза руйнування споруди.

Також, у суб`єкта господарювання відсутні дозвільні документи на  експлуатацію машини, механізми устатковання та виконувати роботи підвищеної небезпеки, а саме на:

  • експлуатацію трансформаторної підстанції, напругою понад 1000В;
  • виконання робіт у діючих електроустановках напругою понад 1000В;
  • експлуатацію і ремонт водозбірних споруд;
  • виконання  робіт у колодязях та замкнутому просторі;
  • виконання  робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра, у тому числі з очищення, фарбування, ремонту водонапірної башти (резервуара).

З метою попередження виникнення негативних наслідків господарської діяльності  Управління Держпраці звернулося до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом про застосування до ТОВ  «ОДЕМА-ЮГ» заходів реагування у сфері державного нагляду.

Судом прийняте рішення про застосування до ТОВ «ОДЕМА-ЮГ» заходів реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання вищевказаних робіт та експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, у тому числі  експлуатацію артезіанських свердловин.