Тема не нова, проте актуальна. У Корабельній філії Миколаївського міського центру зайнятості відбувся семінар щодо належного оформлення трудових відносин

22 січня 2019

Через неналежно оформлені трудові відносини громадяни втрачають право на соціальний захист, що включає право на матеріальне забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості. Виконання роботи за відсутності трудового договору  позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою. Саме про це вела мову Наталія Осадченко, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області, під час спілкування з мешканцями Корабельного району міста Миколаєва, що наразі приймають рішення щодо реалізації свого трудового потенціалу.

Під час заходу було визначено права та обов’язки як роботодавця, так і працівника, розкрито порядок допуску працівника до роботи. Також, розглянуто види трудових договорів, окреслено коло документів, які має надавати працівник під час працевлаштування та які повинен оформляти суб’єкт господарювання щодо найманого працівника.

Окремо було наголошено про відмінності між трудовими договорами та цивільно-правовими договорами, які укладаються працівниками.

Крім того, присутнім повідомили, що з метою забезпечення дотримання прав найманих працівників, інспекторами праці Управління проводяться інспекційні відвідування суб’єктів господарювання. За результатами яких вносяться приписи щодо усунення виявлених правопорушень, складаються та передаються на розгляд суду протоколи про адміністративне правопорушення, за порушення вимог законодавства про працю  правопорушники притягаються до адміністративної відповідальності. Між тим, дієвим способом у напрямку викорінення такого ганебного явища як «нелегальна зайнятість» є  непохитна позиція громадян щодо додержання своїх трудових прав.