У Арбузинці для суб’єктів господарювання відбувся воркшоп щодо забезпечення дотримання трудових гарантів працівників, зокрема учасників АТО

15 лютого 2021

У  смт Арбузинка на базі філії Арбузинської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості відбувся  просвітницький захід для роботодавців щодо дотримання соціальних трудових гарантій працівників – учасників АТО.

Модератором заходу виступила Валентина Драчук, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області.

Мета заходу: роз’яснити суб’єктам господарювання вимоги чинного законодавства, надати консультативну допомогу щодо розв’язання приватних ситуацій в рамках чинного законодавства, повідомити про державні програми, направлені на підтримку бізнесу.

Під час заходу інспектор праці звернула увагу присутніх, що згідно зі ст. 119 КЗпП України на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, призваними на строкову військову службу, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Вона також відповіла на запитання учасників, що стосувалися особливостей  нарахування  середнього заробітку працівників, залучених до служби в  Збройних силах України. Учасникам роз’яснено, що нарахування середнього заробітку здійснюється  згідно з п. п. «ї» п. 1 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100. Водночас повідомлено про те, що відповідно до п. 10 розділу 4 постанови КМУ від 08.02.1995 р. № 100,  у  випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві,  в  установі,  організації  відповідно  до  актів законодавства,  а також за рішеннями,  передбаченими в колективних договорах (угодах),  як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом  якого  за  працівником  зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при  обчисленні  середньої  заробітної  плати, за проміжок часу до підвищення   коригуються   на   коефіцієнт   їх   підвищення.   На госпрозрахункових   підприємствах  і  в  організаціях  коригування заробітної  плати  та  інших  виплат  провадиться з урахуванням їх фінансових  можливостей.

Посадовець наголосила, що учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. Оскільки спеціальних застережень у цих нормах не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій. Дана відпустка не належить до категорії щорічних. Тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи інваліда війни. Водночас цю додаткову відпустку для учасників бойових дій та інвалідів війни не можна: перенести на інший період або подовжити у разі хвороби працівника;  перенести на наступний календарний рік; поділити на частини; замінити грошовою компенсацією.

Це не перший захід у якому  фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області спілкуються віч-на-віч з роботодавцями. Аналогічні заходи проводяться в всіх районах Миколаївщини.  Знайти інформацію про планові зустрічі можна у найближчій філії Миколаївського обласного центру зайнятості.