У Доманівці обговорено шляхи у протидії торгівлі людьми

13 липня 2018

На цьому тижні відбулась робоча зустріч фахівців управління Держпраці у Миколаївській області з представниками  служби у справах культури, молоді та спорту Доманівської райдержадміністраціїДоманівської райдержадміністрації.

Мета зустрічі: обговорення ефективних заходів щодо протидії торгівлі людьми.

Учасники заходу визначили категорії громадян, яким притаманно потрапляння у ситуації, пов’язані з торгівлею людьми. Зазначалось, що жінки, чоловіки, молоді особи, зокрема неповнолітні, які відчувають певну скруту у коштах погоджуються на пропозиції швидкого заробітку. Найчастішими формами експлуатації зазначеної категорії громадян є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

Присутні дійшли висновку, що проводячи інформаційні компанії з громадськістю, особливо з молоддю,  слід звертати увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Заради наживи шахраї – підприємці розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Серед іншого, торгівцями живим товаром можуть виявитися добрі знайомі чи друзі.

   Розглядаючи офіційне працевлаштування як перепону потрапляння у трудову експлуатацію, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області звернув увагу на обов’язковість укладання трудового договору, у разі якщо працевлаштування відбувається за межами України – на зрозумілій мові, якщо через посередника, то такого який має відповідну ліцензію. Окремо наголосив на необхідності виконання сторонами трудової угоди, в т.ч. у умов  безпеки на робочому місці, умов праці, нарахування та виплати заробітної праці, а також не допущення проявів праці, не обумовленої трудовою угодою.