У ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» обговорили питання відповідальності, яка наступає за порушення у сфері охорони праці

20 січня 2020

У ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» відбулась семінар-нарада щодо недопущення  триматиму працівників під час трудової діяльності.

Ініціатор заходу: Управління Держпраці у Миколаївській області.

На заході було окреслено ризики отримання травмам, які  притаманні працівникам структурних підрозділів закладу.  Зокрема  травматизм внаслідок ураження електрострумом, дії рухомих частин устаткування, падіння, що викликано необережними діями, пов’язаний з  дорожньо-транспортними пригодами тощо.

Присутнім повідомили, що за даними аналізу результатів розслідувань нещасних випадків у 2019 році основною причиною травматизму працівників визнано порушення вимог інструкцій з охорони праці, тобто організаційні причини. Водночас, майже 50% нещасних випадків серед працівників соціально-культурної сфери – сфери з  низьким ступенем виробничого ризику – пов’язані з дорожньо-транспортними пригодами.

Учасники заходу обговорили обов’язки роботодавця та працівників у сфері охорони праці, ключові важелі, що впливають на формування культури охорони праці.

Окремо під час заходу розглядалось  питання щодо відповідальності за порушення вимог охорони праці. Головний державний інспектор Управління  Дмитро Іваськевич відзначив, що потерпілий, який порушив вимоги безпеки, одразу відчуває покарання – фізичний біль, обмеження руху та якості життя. Особи, відповідальні за стан охорони праці суб’єкта господарювання чи з вини яких стався нещасний випадок, окрім мук сумління, несуть адміністративну, матеріальну, кримінальну відповідальність.