У курортних зонах «Очаків» та «Чорноморська коса» відбулися роз’яснювальні заходи, направлені на легалізацію зайнятості населення під час курортного сезону

08 червня 2018

07 червня 2016 року інспекторами праці проведено роз’яснювальні заходи в курортних зонах «Очаків» та «Чорноморська коса»  та  направлені на подолання неформальної зайнятості під час сезонної роботи в курортній зоні. Головною метою таких заходів Управління є захист трудових прав працівників, приведення правовідносин між роботодавцями та працівниками у правове поле,  формування партнерських трудових відносин в межах чинного законодавства. Зазначені заходи пройшли в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії  управління Держпраці у Миколаївській області  «Офіційне працевлаштування в курортній зоні – норма».

Інспекторами праці надавалася правова допомога роботодавцям у напрямку  належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками. Суб’єктам господарювання, які провадять сезонну господарську діяльність, наголошувалось на взаємозв’язку між сталим розвитком їх господарської діяльності та належно оформленими  трудовими відносинами з найманими працівниками.

На початку літнього сезону відмічалася не велика кількість осіб, які приїхали на відпочинок. Здебільше  на базах відпочинку можна було зустріти  працівників, які наводили останні штрихи оздоблення та оформлення місць відпочинку, тому інспектори праці мали змогу поспілкуватись з працівниками та звернути їх увагу на трудові права та гарантії працівників.

Так, фахівці управління Держпраці у Миколаївській області, спілкуючись з громадянами, які перебували у курортній зоні та проявили зацікавленість до інформації щодо трудових прав та гарантій, визначали переваги офіційного працевлаштування, роз’яснювали порядок допуску працівника до роботи та звертали увагу на кроки необхідні на шляху поновлення  порушених трудових прав.

Роз’яснювальна робота відбулась на базах відпочинку Чорноморської коси, зокрема «Нептун», «Корвет», «Трембіта», «Чайка», «Майбара», «Чорноморка», а також у санаторії імені Судковського та у інших приватних осіб. Інспектори праці управління Держпраці у Миколаївської області також не оминули увагою й бази відпочинку міста Очакова, а саме, бази відпочинку «Надежда», «Курорт Очаків», ДП “Очаківське об’єднання санаторно-курортних закладів” ЗАТЛЗЗП України “Укрпрофоздоровниця”.

Разом з цим, інспектори праці провели роз’яснювальну роботу і серед представників торгового сектору курортної зони «Очаків» та «Чорноморська коса», звернувши їх увагу на необхідність легалізації найманої праці.