У Миколаєві обговорили ключові моменти безпечної експлуатації ліфтів у житловому фонді

03 червня 2021

Ліфт – об’єкт, який впливає на комфорт життя мешканців багатоповерхівок. Для забезпечення щоденної роботи об’єкта, недопущення нещасних випадків при  користуванні ліфтом та під час його обслуговування важливо дотримуватися  встановлених експлуатаційних вимог та норм законодавства  у сфері охорони праці.

Так, в рамках роботи з питань  запобігання виробничому травматизму та забезпечення належної  експлуатації ліфтового господарства  житлового фонду м.Миколаєва головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Віктор Григорович провів зустріч з керівництвом   ТОВ «УКРМІСЬКЛІФТ».

Під час зустрічі посадовець повідомив, що в Україні щорічно відбуваються нещасні випадки під час експлуатації пасажирських ліфтів в житловому фонді. Здебільше це трапляється на ліфтах, які відпрацювали нормативний термін служби. За результатами перевірок, проведених посадовими особами Управління Держпраці, згідно з планом роботи,  з’ясовано, що Регіональна програма щодо модернізації, ремонту та заміни ліфтів виконується незадовільно, у зв’язку із потребою значних фінансових коштів.

Він також підкреслив, що ліфт належить до сфери відповідальності співвласників багатоквартирного будинку. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку під час використання власного майна та управління, утримання і використання спільного майна, має право вчиняти правочини, зокрема, укладати договори на експлуатацію ліфтів зі спеціалізованими організаціями, зокрема які мають відповідний дозвіл Держпраці.

Тож, для забезпечення належного виконання договірних зобов’язань спеціалізована організація  має вживати дії,  спрямовані на унеможливлення та зведення до мінімуму ризиків громадян від небезпеки за рахунок здійснення заходів щодо  технічного обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації, проведення  поточного ремонту ліфтів, експертних обстежень технічного стану, позачергових технічних оглядів  тощо. Зазначені дії мають реалізовуватися відповідно до вимог, встановлених нормативно-правовими актами у сфері охорони праці.