У Миколаєві обговорили шляхи скорочення заборгованості по виплаті заробітної плати на підприємствах області

29 січня 2020

28 січня 2020 року в Миколаївській облдержадміністрації відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, в якому взяли участь члени комісії, у тому числі представник Управління Держпраці у Миколаївській області, та запрошенні особи.

Під час заходу було заслухано в.о. керівника ДП «Миколаївський облавтодог» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» Олександра Колосовського. Варто відзначити, що наразі підприємство є найбільшим  боржником зі виплати заробітної плати. На початок року борг перед 570 працівниками  складав  10017,7 тис.грн.

 Олександр Колосовський  повідомив, що станом на 27 січня 2020 року виплат в рахунок погашення боргу не було, заробітна плата грудня 2019 також не виплачувалась. Водночас,  робота щодо пошуку можливостей виходу із ситуації ведеться. На підприємстві організовується проведення незалежного аудиту. За результатами аудиту очікується оптимізація видатків, зміна методів та підходів ведення господарської діяльності.

Зазначимо, що у минулому році посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області неодноразово проводили контрольні заходи з перевірки питання додержання законодавства про працю на підприємстві та його філіях, за результатами яких вносили приписи щодо погашення заборгованості, застосовували заходи фінансової відповідальності. Відносно керівників відокремлених підрозділів складалися протоколи про адміністративну відповідальність.

Поряд з зазначеним, на засіданні розглянули роботу  арбітражних керуючих щодо вжитих заходів, направлених на ліквідацію боргів із заробітної плати на 10 підприємствах щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, зокрема ДП «Таврійське», ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», ВКП ТОВ «Кредо», КС «Надія», ДСП «Миколаївська птахофабрика», ТОВ «Імперія Агро» та інші.

Наприкінці заходу відзначено необхідність активізації роботи в напрямку прискорення погашення заборгованості в найкоротші терміни та недопущення її зростання у майбутньому.