У Миколаєві відбувся семінар-інтенсив щодо належного працевлаштування в середині країні та за її межами

20 лютого 2020

18 лютого 2020 року у м.Миколаєві відбувся практичний семінар-інтенсив щодо належного оформлення трудових відносин як в середині  країні, так і за її межами. Захід організовано на базі Миколаївського обласного центру зайнятості (Корабельний район).

Модератором заходу стала інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області Ірина Панкова.

 В рамках  підготовки громадян до належного оформлення трудових відносин з роботодавцем, інспектор праці Управління визначила, яким чином громадянин набуває трудових прав.  Так, трудові права, зокрема на заробітну плату у розміні не нижче мінімальної, щорічну оплачувану відпустку, допомогу у разі настання безробіття, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, у разі настання нещасного випадку під час виконання трудових обов’язків, громадянин здобуває при укладанні трудового договору з роботодавцем. Присутнім також відзначено, що фундаментальні права у сфері праці однакові як на теренах України, так і за її межами.

Під час заходу Ірина Панкова розповіла про те, що  ринок праці не є ізольованою чи замкненою системою, він знаходиться у стані постійної трансформації. Наразі між Україною та низкою інших країн укладені міжнародні угоди щодо забезпечення прав та інтересів громадян, які виїжджають за кордон для працевлаштування. Такі дії Уряду є кроками у бік соціального захисту працівників-мігрантів.

Між тим, громадянин має розуміти, що згода людини  на працю за усною домовленістю як в країні, так і за її межами позбавляє людину не лише  трудових прав, а й правового захисту.

Учасники зустрічі взяли участь в інтенсиві щодо формування трудового договору, умови якого відповідають вимогам чинного законодавства та задовольняють обидві сторони трудових відносин.