У Миколаївській ОДА шукали шлях до підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати

25 квітня 2018

24 квітня 2018 року відбулося чергове засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Під час засідання заступник директора департаменту фінансів Миколаївської облдержадміністрації на розгляд присутнім підняла наявні проблеми, що стосуються забезпечення фінансування бюджетних установ з 01 січня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2016 року №1037. Мова здебільше йшла про установи освіти.

Також, присутні були проінформовані про заходи, які проводиться у Миколаєві щодо встановлення  мінімальної заробітної плати у 2018 році у розмірі 3723 грн. та забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. В.о.директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради розповів про кроки, які зроблені у напрямку наділення 5 посадових осіб установи повноваженнями інспектора праці.

Перший заступник начальника  управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська  у своїй промові висвітлила  роботу управління Держпраці у Миколаївській області проведену у 2018 році у здійсненні  контролю за додержанням законодавства про оплату праці в частині дотримання виплати мінімальної заробітної плати, недопущення переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу, скорочення та направлення їх у відпустки без збереження заробітної плати.

Членів засідання  повідомлено, що за результатами інспекційних відвідувань виявлено порушення вимог законодавства щодо виплати заробітної плати у розмірі меншому за мінімальний у одного суб’єкта господарювання, зокрема, 71 працівнику на протязі двох місяців 2017 року заробітна плата нараховувалася у розмірі менше мінімального. До підприємства-порушника було застосовано  відповідні штрафні санкції на загальну суму 2643,33 тис. грн.

З початку року за інформацією головного управління ПФУ у Миколаївській області проведено 88 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, із них перевірено 6 роботодавців, у яких, за даними фонду, працівникам нараховують заробітну плату у розмірі менше мінімальної. За результатами проведених перевірок встановлено, що дотримання встановлених мінімальних гарантій на цих підприємствах забезпечується, але було виявлено порушення щодо неналежного кадрового діловодства.

Яна Скуратовська  зауважила, що посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області проводиться постійна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дієвої реалізації норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників. У ході цієї роботи вже відбулося понад 65 заходів роз’яснювального характеру, під час яких розглядалися питання оплати праці.

Захід завершився плануванням заходів направлених на дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальних заробітної прати.