У ПАТ «Миколаївгаз» відбулась семінар-нарада за участю посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області

27 лютого 2018

Послідовність проведення атестації робочих місць за умовами праці. Саме таку тему підняли на обговорення посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області під час семінару-наради у ПАТ «Миколаївгаз».

Під час заходу зазначалось, що атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.

В ПАТ «Миколаївгаз» функціонують чотири великі технологічні майданчики – Миколаївське, Первомайське, Вознесенське і Баштанське управління з експлуатації газового господарства, де є професії і посади, які підлягають атестації робочих місць за умовами праці відповідно до законодавчих актів.

Також розглянуті питання щодо особливості проведення атестації робочих місць в філіях ПАТ «Миколаївгаз». Разом з цим, звернули увагу, на те, що не тільки законодавством може бути визначено найменування посади чи професії, але й має значення характер виконуваної працівником роботи.

Такими, наприклад, є робочі місця, працюючі на яких виконують роботу в парі із електрогазозварниками та електрозварниками. Тобто вони працюють в тих же умовах, що і зварники. Адже у зварювальному виробництві на організм працюючих діють небезпечні  виробничі чинники, джерелами яких є зварювальні матеріали (електроди, дроти, флюси), технологічне обладнання та супутні фактори ( при різанні металобрухту, зварюванні труб, покритих кольоровими металами, роботі з пофарбованими поверхнями тощо).

Підприємством проводиться атестація робочих місць за умовами праці, розробляються заходи щодо поліпшення умов праці на цих робочих місцях із шкідливими умовами праці, надаються пільги та компенсації працюючим. Відзначено, що на підприємстві робота по проведенню атестації здійснюється належним чином, без порушення термінів її проведення та порядку проведення атестації.