У Первомайську обговорювали безпеку системи газопостачання житлових будинків

13 листопада 2019

У Первомайській дільниці Вознесенського відділення АТ «Миколаївгаз» відбулась нарада з питань технічного обслуговування внутрішніх систем газопроводів та  газового обладнання житлових будинків.

Участь у заходів взяли працівники АТ «Миколаївгаз» та посадові особи Управління Держпраці.

Під час наради зазначалось, що кількість нещасних випадків, пов’язаних з використання газу в побуті рік у рік не знижується. Зважаючи на те, що власники  зволікають з рішенням щодо укладання договору з  підрядником, який буде здійснювати обслуговування газових приладів та елементів системи газопостачання будинку, виникає острах щодо збільшення аварійних ситуацій та, відповідно, постраждалих серед  мешканців газифікованих житлових будинків.

Власники втручаються в систему газопостачання, здійснюючи заміну газового обладнання. При цьому, громадяни надають  перевагу обладнанню  іноземного виробництва, не замислюючись на питаннях його відповідності вимогам безпеки. Авжеж,  користувач має право задовольнити власні потреби – покращити функціональне призначення, потужність  обладнання   –  проте, відключення, підключення, зміну місцерозташування  обладнання має право здійснювати лише спеціалізована компанія. Економія коштів населення на визові фахівця, який володіє знаннями безпечної експлуатації газопостачання, є ще одною проблемою  сьогодення.

Також, на заході було визначено  послідовність  і  періодичність   проведення   робіт з технічного  огляду систем газопостачання, які має забезпечити власник будинку.  Учасники наради торкнулись гострого, особливо у холодну пору року,  питання: відключення від користувачів від системи газопостачання.

Так,  заради збереження життя людей та їх майна  відключенню від системи газопостачання підлягає обладнання житлових будинків із встановленням заглушки за умови:

  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником технічного обслуговування систем газопостачання;
  • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проєктній та виконавчо-технічній документації.

За підсумками заходу було прийнято рішення стимулювати населення дотримуватися вимог безпечної експлуатації внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових будинків шляхом розповсюдження інформації про фактори ризику, можливі наслідки  самостійного втручання в систему газопостачання, а також про вимоги безпечної експлуатації об’єктів, що споживають  вуглеводневий газ.