У Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів визначалися шляхи до зниження рівня виробничих ризиків на кожному робочому місці

14 березня 2018

Успішна профілактика виробничого травматизму та професійної захворюваності обговорювалась під час наради в Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів. Участь у заході прийняли посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час наради зазначалось, що рівень травматизму у виробничій сфері тісно пов’язаний з технологічними процесами, обладнанням, а також організацією виробництва та ергономічною організацією робочого місця. Важливим також є емоційний настрій колективу, який показує стосунки, що склалися між його членами. Тобто, згуртованість та підтримка між працівниками та керівниками структурних підрозділів підприємства у досягненні спільної мети – створення гідних та безпечних умов праці.

Головний держаний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці управління Держпраці у Миколаївській області Юрій Лодатко підкреслив, що для досягнення поставленої мети великого значення набувають організаційно-профілактичні заходи у сфері охорони праці, а саме:

– захист працівників, що обслуговують електроустановки та інших осіб, які мають справу з експлуатацією електроустановок, від небезпеки ураження електричним струмом;
– професійна підготовка працівників та відповідність їх кваліфікаційним вимогам;
-своєчасність проведення ремонтів, оглядів та обслуговування складових елементів електрогосподарства установи;
– якісне проведення інструктажів з охорони праці;
– організація періодичних медичних оглядів;
– впровадження заходів спрямованих на поліпшення умов праці на конкретному робочому місці тощо.

Говорячи про заходи, що направлені на зниження рівня виробничого травматизму, Юрій Лодатко наголосив, що вони розробляються на підставі аналізу конкретних ситуацій та конкретних умов праці. Посадові особи, відповідальні за стан охорони праці, повинні розуміти, що змістовне та технічне наповнення «організаційної мапи охорони праці підприємства» має бути направлено не просто на вирішення локальних проблем, а й сприяти підвищенню наявного рівня охорони праці та культури безпеки.