У радіоефірі UA:МИКОЛАЇВ про розв’язання актуальних проблем у сфері будівництва

11 вересня 2020

11 вересня 2020 у радіо передачі «Тема дня» на  UA:Миколаїв говорили про проблемні питання у сфері будівництва.

Гостя студії голова обласної профспілки будівельників розповіла про низку проблем в області щодо обліку виконаної роботи та  оплати праці за неї, відсутність на будівельних майданчиках належних  санітарно-гігієнічних умов.

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська у своєму коментарі доповнила перелік проблем, над вирішенням яких працює Управління Держпраці. Вона відзначила, що у  2019 році у сфері будівництва сталося 4 нещасних випадки, з яких  1 зі смертельним наслідком. За даними  8 місяців  поточному  року на будівництві вже зареєстровано 4 нещасних випадки, з яких  1 зі смертельним наслідком.

Причинами нещасних випадків є недостатня увага суб’єктів господарювання до вимог безпеки,  недосконалість технологічних процесів, порушення  безпечних методів роботи.

Вона також, зауважила, що реєстрація нещасних випадків відбувається за працівниками, які офіційно працевлаштовані. Між тим, у сфері будівництва присутне таке явище як  незадекларована праця. Люди працюють без укладання трудового договору, тобто за збереження їх життя та здоров’я ніхто не несе відповідальності.

У протидії допуску працівників до роботи без трудового договору та забезпечення виконання обов’язків роботодавцями у сфери охорони праці, Управління Держпраці у Миколаївській області  вживає чимало заходів. Окрім заходів контролю,  ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота.  Продовж  2020 року Управлінням проведено інформаційні кампанії щодо дотримання порядку належного оформлення трудових відносин. У березні 2020 така кампанія відбулася саме серед підприємців сфери будівництва. Так, під час кампанії майже зі  100 суб’єктами господарювання були опрацюванні питання щодо переваг  належного оформлення трудових відносин, забезпечення дотримання  безпечних методів роботи, а також експлуатації машин, механізмів, устаткування, у тому числі підвищеної небезпеки.