У радіоефірі UA:Миколаїв трудове життя в період карантину

08 травня 2020

08 травня 2020 року у передачі «Тема дня» на радіо  UA:Миколаїв перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська розповіла про те, на що варто акцентувати увагу суб’єктам господарювання на початку  діяльності після  пом’якшення умов  карантину, як забезпечити безпеку на робочих місцях, які трудові права працівників порушуються під час дії карантину, а також надала відповідь на питання щодо можливості притягнення працівника до відповідальності за порушення трудової дисципліни у період дії карантину.

Під час ефіру було відзначено, що яким би не було бажання суб’єктів господарювання та працездатного населення до активної діяльності після пом’якшення умов карантину, воно має реалізовуватися лише  з дотриманням вимог чинного законодавства про працю та охорону праці. Залучення найманих осіб на роботу має бути на умовах  трудового договору. Працівникам  мають бути роз’яснені їх права та обов’язки, Вони також мають бути ознайомлені з правилами внутрішнього трудового розпорядку, проінформовані з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони тощо.

Відновлюючи діяльність після карантину, суб’єкти господарювання мають потурбуватися про забезпечення трудового колективу засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами, вжити протиепідемічних  заходів, направлених на забезпечення недопущення зараження працівників на COVID-19.

Слухачам повідомили, що у період карантину заходи контролю не проводяться, фахівці Управління у межах своїх повноважень здійснюють дистанційне консультування. Станом на 07.05.2020 надано 1280 роз’яснень.

Перший заступник начальника Управління повідомила, що в  Управлінні є інформація про порушення під час дії карантину трудових прав працівників, яка оперативно опрацьовується. Роботодавців закликають якомога швидше усувати порушення,  їм надаються відповідні роз’яснення чому вони мають вчинити саме так. У більшості випадків порушенні права працівників поновлюються. Але залишаються і невирішені питання щодо яких будуть проведені заходи контролю.  У разі виявлення порушень трудових прав працівників до роботодавців будуть застосовані заходи впливу. Управлінню відомо  про порушення трудових прав працівників, наприклад: щодо встановлення  дистанційної форми  роботи. Також є інформація про  застосування примусу до працівників щодо написання заяв на надання відпустки без збереження заробітної плати тощо.

Наприкінці ефіру Яна Скуратовська надала відповідь на запитання радіоведучого Андрія Тюренкова щодо можливості притягнення працівника до відповідальності за порушення трудової дисципліни у період дії карантину через запровадження заходів, пов’язаних з протидією поширенню коронавірусу. Радіослухачам повідомлено, що  роботодавець не має підстав для застосування заходів дисциплінарного впливу до працівника у разі відсутності його вини у порушенні трудової дисципліни та наявності поважних причин. Наприклад: у разі запізнення працівника  на роботу у зв’язку з транспортними труднощами тощо.