У Всеукраїнський день бібліотек про виробничі ризики на робочих місцях бібліотечних установ

30 вересня 2021

Сучасна бібліотека – це  відкритий простір для навчання, простір для цікавих подій та зустрічей, простір для натхнення, простір для спілкування.

Бібліотекарі, усвідомлюючи, що працюють у місці, де сходиться минуле з теперішнім та майбутнім, вміють задовольняти поточні та прогнозувати перспективні інформаційні потреби користувачів, створювати й надавати відповідні послуги.

Серед співробітників бібліотечних установ також  чимало електромонте­рів, сантехніків, столярів, малярів, електромонтерів систем вентиляції та кондиціювання. Саме ці працівники забезпечують реалізацію санітарно-технічних та гігієнічних заходів задля створення необхідних умов для  збереження бібліотечних фондів. У бібліотеках, також як і в інших установах соціально-культурної сфери, виконуються роботи підвищеної небезпеки, зокрема роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра, роботи з обстеження, ремонту і чищення вентиляційних каналів тощо.

Особа, відповідальна за  стани охорони праці бібліотеки, має  контролювати  періодичність проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, у тому числі посадових осіб закладу, та у своїй роботі керуватися Правилами  охорони праці для працівників бібліотек (НПАОП 92.0-1.03-13).

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, що відзначається відповідно до  Указу Президента України від 14 травня 1998 р. № 471/98 щорічно 30 вересня, колектив Управління Держпраці у Миколаївській області щиро бажає працівникам бібліотек   наснаги для здійснення задуманого, здоров’я, щастя, вчасної ідентифікації професійних ризиків та запобігання їхньої дії.