Управління Держпраці: кількість обізнаних в трудових правах громадян зростає

11 серпня 2021

У Баштанці відбувся цикл семінарів для громадян щодо переваг легального працевлаштування, трудових прав та обов’язків працівників.

Заходи організовані  Управлінням Держпраці за підтримки   Баштанської районної  філії Миколаївського обласного центру зайнятості.

За результатами заходів учасники зустрічей дізналися, що допуск працівника на роботу має відбуватися  після укладання з ним трудового договору та направлення повідомлення про прийняття працівника на роботу до Державної податкової служби. При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю. Проте забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.

Серед іншого інспектор праці поінформував про те, що трудовий договір – це угода, у якій кожна сторона має права та обов’язки. Зокрема  обов’язки працівника – відповідально виконувати трудові завдання, дотримуватися встановленого режиму роботи та трудової  дисципліни тощо,  у трудовій угоді врівноважуються обов’язками  роботодавця – вчасно виплачувати заробітну плату у розмірі не нижче за мінімальний, встановлений державою, надавати щорічну оплачувану відпустку, забезпечити безпечні умови праці та інше. При пошуку роботи громадяни мають  розуміти, що для них  прийнятними є лише умови офіційного працевлаштування. Адже лише вони дають право на соціальні трудові гарантії та можливість накопичення  страхового стажу для призначення  пенсійного забезпечення.