Управління Держпраці: робота та материнство поняття сумісні для жінок, які знають та відстоюють свої трудові права

05 березня 2021

Сьогодні, 05 Березня 2021 у смт Єланець та м.Новий Буг відбулись планові зустрічі інспекторів праці Управління Держпраці у Миколаївській області з жінками, які наразі розв’язують  питання щодо трудової зайнятості.

Заходи відбулися на базі філій Миколаївського обласного центру зайнятості в рамках інформаційних заходів щодо  ролі жінок у розвитку місцевих громад.

Ключовим повідомленням заходів стала теза «Робота та материнство поняття сумісні для жінок, які знають та відстоюють свої трудові права».

Під час зустрічей, що відбулися на передодні Міжнародного жіночого дня,  представниць прекрасної статі поінформовано, що лише належне оформлення трудових відносин з роботодавцем дає  жінці можливість реалізувати права та гарантії у сфері праці.

Зокрема, роботодавець не може залучати  вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження. Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди.

Крім того, жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років та за деяких інших умов,  надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років чи які доглядають дитину до шести років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається. Виняток ставлять  випадки, коли відбувається  повна ліквідація підприємства.

Серед учасників заходів було поширено буклети Управління Держпраці з інформацією про порядок укладання трудового договору,  документи, які має надавати працівник та які заборонено вимагати роботодавцю під час працевлаштування.