Управління Держпраці у Миколаївській області наголошує на необхідності забезпечення реалізації трудових прав та гарантій працівників медичної сфери

25 січня 2018

Інспектори праці  управління Держпраці у Миколаївській області провели ряд профілактичних заходів в установах та закладах Миколаївщини, що входять до сфери охорони здоров’я. Проведення заходів передбачало упередження порушень трудових прав медичних працівників на тлі  ситуації, що склалась наразі довкола реалізації реформи медицини. Медична реформа, старт якої припав на 2018 рік, змінює не лише відносини між лікарем та пацієнтом, а й запроваджує нові підходи фінансування витрат на медицину.

Зазначені заходи відбулись у Миколаївському міському пологовому будинку №1, Миколаївському міському пологовому будинку №2, Миколаївському обласному бюро судово-медичної експертизи, Миколаївському обласному шкірно-венерологічному диспансері, Миколаївському обласному наркологічному диспансері, Миколаївській обласній клінічній лікарні Миколаївської обласної ради, Кривоозерській центральній районній лікарні.

Під час зустрічей з колективами медичних установ та закладів було підкреслено, що не зважаючи на реформу у медичній галузі, порушення їх трудових прав не повинно відбуватись. Оплата праці, організація режиму праці та відпочинку медичних працівників повинні відповідати вимогам чинного законодавства про працю.

Під час зустрічей інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області було роз’яснено порядок оформлення та припинення трудових відносин, визначено складові мінімальних гарантій в оплаті праці, обчислення розміру заробітної плати працівників для забезпечення її мінімального розміру, порядок складання графіків відпусток та їх надання, трудові права та гарантії для працюючих жінок тощо.

Крім того, було надано інформацію про види відповідальності передбачені за  порушення законодавства про працю та дії, які належить вживати задля поновлення трудових прав.