Управління Держпраці у Миколаївській області: розвиток ОТГ пов’язано з ефективністю реалізації делегованих повноважень

07 лютого 2018

У новоствореній Арбузинській селищній ОТГ Миколаївщини відбувся інформаційно-роз’яснювальний семінар  з питань реалізації об’єднаною територіальною громадою делегованих повноважень у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю визначених ч.3 ст.34 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». В семінарі взяли участь посадові особи, фахівці  об’єднаної територіальної громади та управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час зустрічі інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Валентина Драчук відзначила заслуги громад у процесі створення об`єднаної територіальної громади. Наразі новостворене ОТГ має можливість самостійно визначати пріоритетні шляхи для розвитку та цілеспрямовано реалізовувати їх у життя.

Під час заходу зазначалось, що введення посади інспектора праці в складі селищної ради допоможе виявленню випадків використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин з роботодавцем, а також сприятиме контролю за своєчасною виплатою заробітної плати працівникам суб’єктами господарювання на території громади.

Створення однакових умов для самостійної  і  підприємницької діяльності є ключовими елементами  добробуту громади, розвитку та благоустрою населених пунктів. Водночас, кожен член громади, який перебуває в трудових відносинах, має бути впевнений в захисті своїх прав як збоку держави, так і з боку органів місцевого самоврядування.

Задля полегшення представникам об’єднаної територіальної громади процесу ознайомлення з особливостями здійснення держаного контролю за додержанням законодавства про працю інспектором праці управління Держпраці у Миколаївській області було здійснено презентацію основних засад порядку контролю та заходів, необхідних для введення посади інспектора праці в ОТГ, ознайомлено з  пам’яткою інспектора праці та буклетом «Порядок здійснення держаного контролю за додержанням законодавства про працю», розроблених управлінням Держпраці у Миколаївській області саме для таких заходів.

Координація зусиль представників селищної ради та управління Держпраці у Миколаївській області надасть змогу сформувати ефективний механізм державного контролю за додержанням законодавства про працю, спрямований на додержання прав працівників, боротьбу за легалізацію зайнятості та доходів громадян.