Управління Держпраці у Миколаївській області: дотримання трудових прав співробітників патологоанатомічного відділення Миколаївської міської лікарні №1

13 лютого 2018

Право на скорочену тривалість робочого тижня, безоплатне отримання молока або інших рівноцінних продуктів. Саме ці теми обговорювались під час виробничої наради в Миколаївській міській лікарні №1, у якій взяла участь начальник відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області Людмила Радченко.

Під час наради особливу увагу було приділено умовам праці працівників патологоанатомічного відділення лікарні. У зв’язку з професійною діяльністю працівникам патологоанатомічного відділення доводиться постійно працювати в умовах підвищених концентрацій формальдегіду, що дає право на отримання молока або інших рівноцінних продуктів. У зв’язку з цим, адміністрації закладу необхідно постійно проводити моніторинг умов праці працівників, сприяючи їх покращенню.

Людмила Радченко зазначила, що атестація робочих місць за умовами праці  дає можливість встановити фактичні умови праці працівників. За її результатами розробляються першочергові заходи щодо поліпшення умов праці на конкретному робочому місці. Крім того, саме результати атестації робочих місць за умовами праці є підґрунтям встановлення  пільг та компенсацій працівникам, які задіяні у несприятливих умовах праці. Серед них: пільгове пенсійне забезпечення, надбавки, щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, скорочення робочого дня (тижня), а також безоплатне отримання молока або інших рівноцінних продуктів.

Присутнім було підкреслено, що встановлення права на скорочену тривалість робочого тижня та отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам без проведення атестації робочих місць за умовами праці є неправомірним. При визначенні термінів та складанні графіка проведення чергової атестації слід пам’ятати, що атестація робочих місць за умовами праці має бути завершена до закінчення періоду дії попередньої атестації.