Управління Держпраці у Миколаївській області націлено на досягнення позитивної динаміки з легалізації зайнятості на ринках міста та дотримання вимог трудового законодавства підприємцями

03 квітня 2018

02 квітня 2018 року у приміщенні Миколаївської обласної ради профспілок відбувся навчальний семінар для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність на ринках міста Миколаєві. Участь у заході прийняло близько 30 осіб.

Мета заходу – уникнути та упередити  порушення вимог законодавства про працю  підприємцями у разі залучення праці найманих працівників.

Спеціально запрошеними гостями заходу стали перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська та інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Вікторія Козльонок.

Яна Скуратовська роз’яснила присутнім, за яких підстав до них можуть завітати інспектори праці на інспекційне відвідування, порядок проведення інспекційного відвідування, а також  розповіла про відповідальність, яку несе роботодавець за порушення законодавства про працю.

Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області повідомила, що інспектори праці можуть відвідати роботодавця не лише з проведення інспекційного відвідування, а й з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, моніторингу стану його дотримання, у тому числі щодо оформлення трудових відносин.

До уваги учасників семінару було представлено презентаційне відео, у якому розкривалися вимоги щодо оформлення трудових відносин з працівником, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної виплати заробітної плати.

Роз’яснюючи вимоги ведення кадрового діловодства, Вікторія Козльнок розкрила особливості внесення записів у трудові книжки, ведення журналу обліку руху трудових книжок. Вона підкреслила, що  трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника, тому порядок ведення трудових книжок працівників чітко визначено та регламентовано.

Також, фізичні особи-підприємці отримали відповіді на питання та практичні поради, що стосуються оформлення трудових відносин з найманими працівниками, надання та оформлення відпусток, виплати заробітної плати за час відпустки та грошової компенсації за невикористані дні відпустки, а також своєчасності та повноти проведення розрахунку з працівником у разі звільнення.

Наприкінці заходу перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області закликала присутніх до належного оформлення відносин з працівниками та формування трудових стосунків у межах вимог чинного законодавства про працю.